Danielsson Innovation sätter ny världsstandard – inom automation

Ett eget behov är den perfekta katalysatorn för innovation. Så föddes Danielssons flugfiskerulle som satte en helt ny världsstandard. Med växande tillverkning skapades också en unik spånhanteringslösning med potential att rikta all världens ögon inom maskinautomation mot svenska Smedjebacken.

På bordet ligger den första prototypen till det som blev Danielssons patenterade lösning.

– ”Farsan tillverkade den av en tom spole för fluglina och tre tomma trådrullar som han snodde från morsans symaskin, och den funkar än idag”, säger Tomas.
Historien om Danielsson-rullen som idag, 40 år senare, bokstavligt talat har blivit en fluga världen över, ja den historien började med Kurt, Gun-Britt, Tomas och Lennart Danielsson i bruksorten Smedjebacken.
– ”Far har varit den starka på tekniksidan och mor när det gäller ordning och reda. Hon skötte pappersjobbet på kvällstid när företaget startade i början av 1980-talet”, berättar Tomas.

Pappa Kurt jobbade som konstruktör inom valsverksindustrin. Som sann innovatör skapade han valsverk som blev banbrytande inom sin nisch och jobbet tog honom på många resor runt i världen. Det var just under en resa till USA som han bestämde sig för att väcka liv i barndomens fiskeintresse.
– ”Han köpte spö och rullar för flugfiske men var inte nöjd med själva rullen. Han tyckte att den var felkonstruerad”, berättar Tomas.

Problemen var tydliga med både övervarvning och invevningshastighet, så Kurt tog som sagt saken i egna händer och byggde ovan nämnda prototyp som visade sig lösa problemen galant.
– ”Han tillverkade några fler handgjorda rullar till kompisar som började höra av sig. Och så drog det i gång med småskalig produktion hemma i garaget”, fortsätter Tomas.

Den patenterade Danielsson-rullen fick uppföljare i flera olika modeller

1989 byggde familjen ut hemma på gården och investerade i en första CNC-maskin för både svarvning och fräsning. En maskin man har kvar än idag. När Tomas kom hem från skolan och pluggat färdigt för dagen blev det raka spåret ut i verkstaden där produktionen växte sakta men säkert. 1997 tog man steget att bygga en helt separat verkstad i Smedjebacken och investerade samtidigt i ytterligare två CNC-maskiner.

– ”Vid det laget hade vi tagit fram flera modeller som var helt unika på världsbasis. Från början hade vi en extern försäljningspartner men 2005 hade vi byggt så pass mycket kassa att vi kunde kapa alla mellanled och sälja själva direkt till slutkund. Vi fick bättre marginaler samtidigt som kunden fick ett väldigt bra pris”, säger Tomas.

Och försäljningen fortsatte att öka till kunder över hela världen, från Taiwan och Australien till Abu-Dhabi och Sydafrika.
– ”Noll marknadsföring – våra kunder har spridit budskapet. Nätförsäljning direkt från fabrik är något som folk gillar. Det är en trygghet att få ”köpa mjölk direkt från bonden”, konstaterar Tomas.

Maskinparken baserades vid den här tiden på enstycksmatning av större bitar och stångautomation för de mindre detaljerna men till detta lades en hel del manuell efterbearbetning med slipning och putsning, och Tomas hade redan i ett tidigt skede börjat fundera över möjligheter att automatisera tillverkningen:
– ”Mitt mål var att skaffa en mer modern maskin med två moment i en uppspänning, och även en bättre lösning för hantering av spånorna än manuell tömning.”

Ska man tillverka ”flugrullarnas Rolls Royce” i växande volymer krävs en väl genomtänkt tillverkningsprocess. Men en multi-purpose-maskin med verktygsväxling är inte billig. För att göra en sådan investering behövde banken vara med på noterna, och där tog det stopp. Tomas suckar:
– ”De tyckte på den tiden att allt skulle tillverkas i Kina, så det var svårt att få lån. Ekonomin var hela tiden på gränsen. Jag visste att vi behövde vara färre anställda och ha högre automationsgrad. Det är svårt att hålla i gång treskift när man är så pass små och har så mycket handpåläggning. Men vi kämpade på med vår produktion, körde skift och kvällar för vår årsvolym som då låg på cirka 4 000 flugrullar per år.”

Behoven är som bekant uppfinningarnas moder.

Tomas fortsatte ändå att grilla tänkbara maskinleverantörer och 2017 hade han bestämt sig. Valet föll på en OKUMA Multus U3000 levererad från Stenbergs. Gert Carlsson, försäljningsingenjör hos Stenbergs, ställdes inför fler frågor än han någonsin varit med om tidigare och fick sätta sig in i funktioner och maskinegenskaper som han annars inte hade ägnat en tanke. Tomas skrattar, han inser att han var en ganska krävande kund.

– ”Men för mig var det viktigt att få allt rätt. Vi kan inte göra fel vid en sådan här investering och Stenbergs var snabba att svara och gav bra svar. Allt sammantaget gjorde det att vi fick den kanske mest välspecade maskinen som Stenbergs levererat,” berättar Tomas.

Danielsson Innovation bytte bank och hamnade i ett helt annat läge där man förstod förutsättningarna för produktion. Det gjorde att man dessutom kunde satsa på bygge av ny verkstad.

– ”Vi tog också kontakt med Länsstyrelsen som gav ett 25-procentigt stöd till investeringen på totalt 10 miljoner”, berättar Tomas.

När affären med Stenbergs var i hamn

När affären med Stenbergs var i hamn sa Tomas lite skämtsamt till Gert Carlsson: ”Sen måste ni lösa spånautomationen åt oss också för jag har ju köpt robotautomation.” Spånhanteringen är ju en flaskhals som kraftigt begränsar möjligheten till obemannad körning.

Gert skruvade på sig lite och sa att ”någon sådan har vi tyvärr inte”. Men då sa jag att ”vilken tur för er att jag redan har byggt en spånautomation.”

Tomas lösning på spånhanteringen var fortfarande under utveckling då men arbetet tog ny fart. Än en gång blev behovet en katalysator till innovation – och nu är lösningen tillgänglig för fler, konstruerad av Danielsson Innovation och närproducerad i Bergslagsbygden. I våras släpptes Raptor ® på marknaden efter några års framgångsrik användning på verkstadsgolvet hos Danielsson Innovation där den direkt vid CNC-maskinen hanterar såväl kortspån som trassel.

– ”Med Raptorn har vi utökat möjligheten till obemannad körning från 45 minuter till uppemot 130 timmar beroende på detalj. Tack vare smartare spånhantering får vi också bättre betalt för spånet – och vi återvinner all kylvätska till maskinen.”

Långspån krossas med en speciell ”cruscher-vals

som drivs av en kraftig hydraulmotor. Tomas beskriver det som ett ”eureka-ögonblick” när just den lösningen landade:
– ”Jag insåg att nu är vi färdiga. Den här produkten är med marginal bättre än allt annat på marknaden. Vi har löst problemet.”

Ett annat problem som Raptorn löst via en patenterad nedre matartuggskruv är möjligheten att pressa spånet till puckar av högsta kvalitet med godkänd densitet och godkänd fukthalt.

– Lösa aluminiumspånor kan du inte effektivt smälta, de förstörs. Med Raptorn kan du öka återvinningen och varje kilo aluminium som kan återvinnas är ett stort plus för miljön. Dessutom kan du sälja direkt till smältverket och få mer betalt för spånorna.

Smart spånhantering skapar möjligheter till ökad automation med en lång rad positiva bieffekter. Den ökade lönsamheten är ett faktum. Helt enkelt en plus-kalkyl?

– Jag kallar det för en ”hål-i-huvudet-kalkyl”. Bara kylvattenåtervinningen gör att du går plus på investeringen. Om man inte gör det här, då är man inte intresserad av vinst. Då tycker man att det är kul att riva och slita i spån och vara på jobbet hela tiden i stället för att åka hem och låta maskinerna jobba.

– Affärer görs inte mellan företag, de görs mellan människor.

Danielsson Innovation säljer Raptor ® direkt till slutkund och vill göra det till en början. Längre fram är man öppna för samarbeten med aktörer som har större globala nätverk. Och på tal om samarbete – Tomas konstaterar att Stenbergs spelar en väsentlig roll i hela den här historien. OKUMAN banade vägen för optimerad och automatiserad tillverkning. En lösning som även hanterar framtidens utmaningar och möjligheter.

– Affärer görs inte mellan företag, de görs mellan människor. Du kan inte köpa en avancerad maskin utan människorna bakom. Stenbergs har varit så smidiga, både före, under och efter affären. I samråd med Stenbergs programmeringstekniker tar vi oss framåt hela tiden och till slut kommer man till det läget där man kan trycka på knappen och gå hem sen.

Emanuel Hyltse, produktspecialist hos Stenbergs kommenterar:
– ”Samarbetet med Danielsson är ett bra exempel på att det sällan handlar bara om att leverera en maskin. En förståelse för helheten och lyhördhet är  av största vikt. Med vårt arbetssätt har vi möjlighet att tillgodose kundens behov idag men också i framtiden.

Alla maskinleveranser från oss, stora som små, drivs i projektform med dedikerade projektledare vilket säkerställer en hög kvalitet.

Med Stenbergs som partner får man stabilitet och långsiktighet.

Akutservice
Martin Thörn Affärsområdeschef Tjänster & Eftermarknad

036-30 44 54 martin.thorn@stenbergs.se

Hans Kilén Teknisk Support

036-30 44 14 hans.kilen@stenbergs.se

Malin Sandberg Serviceledare

036-30 44 17 malin.sandberg@stenbergs.se

Stenbergsjouren

Kontakta Stenbergsjouren
Akutservice